Navigation logo

Katalog BIO27 Supervernakularno

14. mar. 2023
Img

Foto: Klemen Ilovar

-Marec 2023-

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) kot sklepno dejanje 27. izdaje Bienala oblikovanja (BIO), Ljubljana, najstarejšega bienala oblikovanja na svetu, z veseljem predstavlja izid kataloga BIO27 Supervernakularno.

Katalog je na voljo v MAO trgovini>>

27. izdaja Bienala oblikovanja z naslovom BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost pod vodstvom kustosinje Jane Withers raziskuje in preučuje pojav rastočega in ambicioznega gibanja, ki iz vernakularne inteligence ali lokalnih arhitekturnih in oblikovalskih tradicij črpa navdih za oblikovanje inovativnih odgovorov na družbene in okoljske izzive 21. stoletja.

"Supervernakularno nikakor ni nostalgičen ali nazadnjaški. Ravno nasprotno, sprašuje se, kaj se lahko naučimo iz zgodovine, da bomo lahko oblikovali bolj trajnostno prihodnost, oziroma ali obstajajo pretekle prakse, ki bi jih bilo vredno ponovno preučiti kot navdih za inovacije ter kako se sodobne tehnologije lahko učijo iz tradicionalnega ekološkega izročila za naslavljanje cele vrste okoljskih in družbenih kriz, s katerimi se soočamo," piše kustosinja BIO27 Jane Withers ter doda: "Ob vladni in politični inerciji je ena od prednosti pristopa bienala Supervernakularno ta, da izhaja od spodaj navzgor in tako daje ljudem sredstvo in okvir za ukrepanje."

Katalog BIO27 Supervernakularno, ki sta ga uredili Jane Withers in Ajda Bračič, služi kot priročnik in platforma, ki opredeljuje, raziskuje in predstavlja t. i. supervernakularni pristop ter širši oblikovalski skupnosti in drugim, ki jih zanimata ustvarjalnost in regenerativne prakse, nudi navdih in informacije.

Katalog vključuje eseje, ki ponujajo različne poglede na načela supervernakularnega pristopa in so jih pripravili Jane Withers, Jan Boelen, Adam Štěch, Marco Sammicheli, Blaž Bajič, Sophie Thomas, Milan Dinevski, Carolien Niebling, Daniel Bell, Dr. Adam Drazin, Kellenberger-White, Medprostor, Špela Spanžel in drugi, spremlja pa jih obsežno fotografsko in grafično gradivo. Eno od poglavij je namenjeno dokumentiranju delovnih procesov ekip produkcijske platforme BIO27 Pjorkkala, Robida.plus, Krater, Garnitura in Futuring, in sicerod začetne zasnove do končnega rezultata njihovih večkrat nagrajenih projektov.

Knjiga BIO27 Supervernakularno, ki je izšla v slovenski in angleški različici, je bila prvič predstavljena konec novembra na posebnem študijskem dnevu Supervernakularno, ki sta ga v Londonu organizirala Royal Academy of Arts in MAO. Katalog je natisnjen na 100-odstotno recikliranem 100-gramskem papirju Impact Natural, priznana slovenska knjigovezinja Maruša Hren pa ga je ročno vezala z vrvico, da bi se tako izognila običajnim strupenim knjigoveškim lepilom.  Na voljo je v muzejski in spletni trgovini MAO TUKAJ>>.

Kolofon
Kustosinja in urednica:
Jane Withers
Izvršna urednica: Ajda Bračič
Koordinatorica projekta: Nuša Zupanc
Sodelujoči avtorici: Ria Hawthorn, Miranda Vane
Avtorji prispevkov: Jane Withers, Jan Boelen, Adam Štěch, Marco Sammicheli, Blaž Bajič, Sophie Thomas, Milan Dinevski, Caroliene Neibling, Daniel Bell, Dr. Adam
Drazin, Kellenberger-White, Medprostor, Špela Spanžel, dr. Bogo Zupančič ter
Pjorkkala, Robida.plus, Krater, Garnitura in Futuring
Oblikovanje: Studio Kruh & AA
Založil: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)
Ljubljana 2022, 252 str., ang., ill.
⁠ISBN: 978-961-6669-87-0
Cena: 40€

Foto: Klemen Ilovar/MAO