Slo ·Eng

DALEČ, TAKO BLIZU
- Izjava kustosinj -

Če mesto še obstaja kot paradigma za interpretacijo razvoja družbe – skupaj z njenimi sanjami in neuspehi – se družba, ki se je razvila v medsebojno povezanem, emancipiranem in informiranem urbanem modelu, sedaj obrača proč od njega, proti »ekstraurbanemu« kot inovativnemu okolju za bivanje, nevtralni vrzeli v zgodovini, brez jasnih pravil in porekla ter brez vnaprej določenih zgodovinskih povezav.

Navadili smo se razprav o svetovnih problemih, zavedamo se etične pomembnosti globalnih dogodkov in sprememb, pa vendar mnogi kraji, ki so bliže našemu bivalnemu okolju, ostajajo prezrti, nedotaknjeni, zanemarjeni. Kraji, ki kar kličejo po osmislitvi in vsebini.

DALEČ, TAKO BLIZU raziskuje to, kar je oddaljeno, vendar še ni dovolj daleč, da bi se prebilo v naš spomin, ker še vedno čaka na pomensko opredelitev.
DALEČ, TAKO BLIZU svojo pozornost namenja temu, kar je blizu – tako blizu v prostoru in času, da ne pritegne niti naše pozornosti niti našega namena.
DALEČ, TAKO BLIZU je zaveza za oblikovanje inovativnega ogrodja, ki bo ljudi povezalo v novo skupno zgodovino, začenši s prožnostjo na lokalni ravni in sledovi še ne tako davne preteklosti.
DALEČ, TAKO BLIZU temelji na možnosti dajanja človeške razsežnosti zastarelemu in banalnemu.

Medtem ko iščemo nove teritorije, ki bi jim dali pomen, kraje, ki bi jih ponovno naselili, starodavne običaje, ki bi jih obudili, in osnovna sožitja, ki bi jih ponovno osmislili, se iz sobivanja oddaljenih pomenov in sodobnih navad porajajo nova trenja. Ali iz teh trenj med različnimi pogoji lahko nastanejo novi scenariji za drugačno sedanjost?

Slovenija bo igrala vlogo spodbujevalnika za testiranje in omogočanje razprave o teh izhodiščih, in sicer z upoštevanjem geografskih posebnosti države – s 60 odstotki gozdov, 40 odstotki podeželja, 11.000 registriranimi jamami, 28.000 kilometri vodotokov in drugimi naravnimi pojavi, ki trpijo zaradi posledic intenzivnega turizma. Zapiranje rudnikov in simbolov zbledelih sanj, sodobne urbane ruševine, ki jih je povzročila gospodarska kriza in jih sedaj prerašča divjina, zaščitena območja z izredno naravno lepoto, ki so bila še pred sto leti prizorišča strahotnih bitk in jih sedaj ekstremni športniki uporabljajo kot prostor za trening ...

Bienale je zasnovan kot produkcijska platforma, ki bo razvijala spekulativne scenarije, izhajajoče iz obstoječega slovenskega okolja, zato bo potekal na različnih lokacijah. DALEČ, TAKO BLIZU je z namenom artikulacije prostorske in oblikovalske prakse izbral sedem posameznikov (profilov) iz Slovenije, ki so znani zaradi svojega edinstvenega dela zunaj področja oblikovanja. Njihovo originalnost in njihovo znanje bo interpretiralo sedem mednarodnih ustvarjalcev (prevajalcev), ki so bili izbrani zaradi svoje sposobnosti, da oblikovanje in arhitekturo uporabljajo kot orodje za raziskovanje vprašanj sodobnega časa.

Vsak par bo z izbrano skupino deloval na specifični lokaciji, ki bo tako postala prizorišče za razvijanje določenega scenarija. SPROSTITEV PODZEMLJA v podzemnem svetu jam, ZAVZETJE GOZDOV v vseprisotnih gozdovih, PO UTOPIJI v kmalu zaprti rudarski pokrajini, ČISTO NOVO SOBIVANJE v sodobni urbani ruševini, NOV ZAGON PODEŽELJA na podeželskem igrišču, PROŽNOST PRETEKLOSTI v tihem gorskem okolju, ki je bilo nekoč prizorišče vojne, NOVI HEROJI na razburkanem morju.

DALEČ, TAKO BLIZU bo preizkušal discipline zunaj njihove cone udobja in tako predstavil možne scenarije v obliki sedmih epizod, ki bodo postavljale vprašanja tako o globalnih kot tudi o lokalnih problematikah.

Angela Rui in Maja Vardjan