BIO 26: Oblikovalski maraton #1

Oseminsedemdeset sodelujočih, ki so bili izbrani na odprtem pozivu za sodelovanje na BIO 26, se je 17.-19. maja udeležilo Oblikovalskega maratona #1.

Kustos in mentorji so jih razporedili v osemnajst skupin, ki so med seboj tekmovale za napredovanje v drugi krog.

Žirija je izbrala šest skupin, ki bodo sodelovale na oblikovalskem maratonu #2 – od prototipa do izdelka (12.–14. julij). Njihovi projekti bodo prejeli finančna sredstva za nadaljnji razvoj v validirane prototipe, instalacije, storitve ali sisteme, in bodo predstavljeni na 26. bienalu oblikovanja.

Šest zmagovalnih projektov za Bienale oblikovanja

Kaj je oblikovalski maraton?

Oblikovalski maraton (ali t. i. designaton) je intenzivna tridnevna delavnica, v okviru katere bodo izbrani projekti za 26. bienale oblikovanja. Dogodek smo zasnovali s povezovanjem ustvarjalnega in podjetniškega sveta zagonskih podjetij ter kuratorskim pristopom.

Interdisciplinarne skupine bodo strnile moči pri reševanju konkretnih oblikovalskih izzivov postavljenih s strani uglednih institucij, varuhinj znanja ter njegove produkcije in posredovanja. Skupine bodo dobile priložnost za razmislek o prihodnosti informacij ter o njihovem obdelovanju, deljenju in razumevanju, pa tudi priložnost za predlaganje ustreznih rešitev, ki jih odlikujejo strast, ustvarjalnost in radovednost.

Med sodelujočimi na prvem delu oblikovalskega maratona (Designaton #1) bomo izbrali šest najboljših projektov, ki jih bomo razglasili ob koncu tretjega dneva maratona. Projekte, ki se bodo razvijali naprej v okviru drugega oblikovalskega maratona (Designaton #2) in bodo predstavljeni na 26. bienalu oblikovanja, bo izbrala žirija, sestavljena iz mednarodnih strokovnjakov z različnih področij.