BIO 26: Odprti poziv za oblikovalski maraton

Muzej za arhitekturo in oblikovanje objavlja odprti poziv za sodelovanje na 26. bienalu oblikovanja, ki bo potekal pod naslovom BIO 26 – Skupno znanje. Kustos bienala je avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler, njegova pomočnica pa je Aline Lara Rezende.

V ospredju tokratnega bienala je eden največjih izzivov našega časa – tema informacij in splošne krize na področju njihovega širjenja in uporabe. BIO 26 želi zbrati najboljše ideje, ki raziskujejo načine, kako se ustvarjalno spopasti s to težavo oziroma se nanjo odzvati ter predlagati rešitve in alternative našemu trenutnemu ravnanju z informacijami in znanjem.

K sodelovanju so vabljeni oblikovalci, arhitekti, znanstveniki, umetniki, komunikologi, pedagogi, sociologi, skratka vsi državljani, ki želijo preučiti temeljne strukture proizvodnje in prenosa znanja v družbi od dobe razsvetljenstva naprej.

Letošnji bienale bo predstavil šest projektov, ki jih bomo izbrali v okviru oblikovalskega maratona (t. i. designatona). To bo intenziven, aktiven, »sprinterski« tridnevni dogodek, v okviru katerega bodo radovedni in motivirani posamezniki, oblikovalci in neoblikovalci, sodelovali pri oblikovalskih izzivih. Izbrani sodelujoči bodo raziskovali resnične izzive, ki jih bo začrtala kuratorska ekipa bienala v sodelovanju s partnerskimi institucijami: muzejem, knjižnico, univerzo, botaničnim vrtom, domom za starejše občane ter novinarsko in medijsko hišo. Delo v skupinah bo potekalo pod mentorstvom šestih uglednih oblikovalcev, ki bodo vodili skupine do predstavitve na razstavi.

Po izbiri svojega izziva se bodo izbrani udeleženci aktivno udeležili prvega od dveh oblikovalskih maratonov; potekal bo maja v Ljubljani. Šest projektov, izdelanih do faze prototipa, ki se bodo na njem izkazali kot najboljši, bo prejelo sredstva za nadaljnji razvoj (od prototipa do izdelka) v okviru drugega oblikovalskega maratona, ki bo potekal julija v Ljubljani.

Rezultati raziskovalnega dela zmagovalnih izzivov bodo v okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26 – Skupno znanje, predstavljeni na različnih lokacijah v Ljubljani, vzporedno z glavno razstavo, ki bo potekala v prostorih MAO. Predstavljena dela bo spremljal tudi katalog.

Prijave na BIO 26 so zaključene

Izbrani kandidati bodo obveščeni do 5. Maja 2019

Pogosto zastavljena vprašanja

Kdo lahko sodeluje

26. bienale oblikovanja v Ljubljani, BIO 26 – Skupno znanje, vam ponuja edinstveno priložnost za sodelovanje na prvem oblikovalskem maratonu (t. i. designatonu) Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Podobno kot hekaton je tudi oblikovalski maraton intenziven in aktiven dogodek, v okviru katerega ustvarjalni in motivirani posamezniki različnih poklicev kritično razmišljajo o prihodnosti in iščejo produktivne rešitve, s katerimi bi pretresli trenutni status quo. Čakajo vas trije dnevi ideacije in hitrega prototipiranja z namenom razvijanja sodobnih rešitev za obstoječe ljubljanske institucije, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in širjenjem znanja, in sicer knjižnico, muzej, univerzo, novinarsko/medijsko hišo, botanični vrt in dom za starejše občane. Ponujamo vam možnost, da v samem središču Ljubljane ustvarjate rešitve v skupini z enako mislečimi, strastnimi in radovednimi posamezniki.

K sodelovanju ste vabljeni vsi! Naš namen je oblikovati interdisciplinarne skupine, katerih člani imajo različna strokovna ozadja. Vaša naloga bo, da v treh dneh razvijete projekt in ga nato predstavite v 90-sekundni predstavitvi. Tema letošnjega bienala je informacijska kriza. Podrobnosti izziva bomo razkrili na samem dogodku.

Naš cilj je, da v okviru »sprinterskega« ustvarjalnega procesa prvega oblikovalskega maratona generiramo nove ideje. Zmagovalne ekipe se bodo udeležile drugega oblikovalskega maratona, kjer bodo prejele denarna sredstva, s katerimi bodo lahko razvile zastavljene ideje, jih spremenile v prototipe, instalacije, storitve ali sisteme, ki jih bomo nato prikazali na razstavi v okviru bienala oblikovanja. Če ste radovedni, motivirani, izkušeni, imate radi izzive ter se želite preizkusiti pri reševanju problemov na področju znanja in informacij, potem je to odlična priložnost za vas.

Veselimo se vaše prijave.

Kaj je oblikovalski maraton?

Oblikovalski maraton (ali t. i. designaton) je intenzivna tridnevna delavnica, v okviru katere bodo izbrani projekti za 26. bienale oblikovanja. Dogodek smo zasnovali s povezovanjem ustvarjalnega in podjetniškega sveta zagonskih podjetij ter kuratorskim pristopom.

Interdisciplinarne skupine bodo strnile moči pri reševanju konkretnih oblikovalskih izzivov postavljenih s strani uglednih institucij, varuhinj znanja ter njegove produkcije in posredovanja. Skupine bodo dobile priložnost za razmislek o prihodnosti informacij ter o njihovem obdelovanju, deljenju in razumevanju, pa tudi priložnost za predlaganje ustreznih rešitev, ki jih odlikujejo strast, ustvarjalnost in radovednost.

Med sodelujočimi na prvem delu oblikovalskega maratona (Designaton #1) bomo izbrali šest najboljših projektov, ki jih bomo razglasili ob koncu tretjega dneva maratona. Projekte, ki se bodo razvijali naprej v okviru drugega oblikovalskega maratona (Designaton #2) in bodo predstavljeni na 26. bienalu oblikovanja, bo izbrala žirija, sestavljena iz mednarodnih strokovnjakov z različnih področij.