petek, 7. februar 2020 / 10:00 - 12:00
Predavanje

Deljeno znanje: Predstavitev projektov

Deljeno znanje: Predstavitev projektov
Deljeno znanje je skupno ime spremljevalnega programa BIO 26| Skupno znanje, v katerega so vključeni projekti, ki so bili izbrani na odprtem razpisu. Na dogodku v petek, 7. 2., bodo predstavljeni nekateri od projektov, ki so razstavljeni v času bienala v podhodu Ajdovščina, ter tisti, ki sta jih kustos Thomas Geisler in pomočnica kustosa Aline Lara Rezende izbrala v drugem krogu.

Predstavitve projektov bodo prikazale dodaten pogled na temi letošnjega bienala, skupno znanje in krizo informacij, ter pri tem izpostavile različne poudarke in vprašanja, na katera so naleteli.
Lepo vabljeni, da se nam pridružite pri deljenju znanja.


Predstavljeni projekti:

1. Fernanda Curi: Deljeno znanje

Deljeno znanje pomeni pri urbanih raziskavah sredstvo za ozaveščanje o krhkosti in potencialih kraja, v katerem živimo, ter ustvarjanju novih uporab in možnosti, da bi bili prostori hkrati javni in skupni.

Več o projektu si lahko preberete tu.


2. Lionel Esche (Kollektiv A): Kolektivno bivanje

Kollektiv A s svojim projektom postavlja vprašanja, kaj stanovanjska politika pomeni za nas. Vsakdo ima pravico do bivanja, če je on_a del našega sveta. V času finančne krize, digitalne revolucije naša družba vse bolj drsi proti profitabilni alternativni stanovanjskega trga. V vsakem večjem evropskem mestu je vse manj bivališč, medtem ko se najemnine dvigujejo in naraščajo. Odpira se preprosto vprašanje, kdo si lahko privošči bivanje v mestu in za koga je mesto?

Kollektiv A je nemška arhitekturna pisarna, ustanovljena leta 2014. Njihovo delo v biroju se razvija skozi raziskave in fizično grajene projekte na področju arhitekture, razstav, publikacij in oblikovanja. Njegovi člani predavajo na različnih univerzah in institucijah; svoje delo so razstavili na arhitekturnem bienalu v Benetkah in Chicagu ter na samostojnih razstavah po Evropi.

Več informacij o projektu najdete na tej povezavi.


3. Pika Žvan, Naadira Patel, Adrian Friend, Gregor Pogačnik: Ogrodje

Projekt se vrti okoli ustvarjanja prostorov za igro in raziskovanje, ki ponujajo možnosti za skupno delo in igro znotraj šolskih okolij. Ogrodje, prostori, postavitve ter primeri pohištva in orodja omogočajo prebivalcem prostora, da povečajo svojo aktivnost. Projekt pomeni majhne korake pri spreminjanju našega trenutnega učnega okolja. Projekt je odprta platforma, kar pomeni, da se ga lahko prosto uporablja ali pa tudi spreminja. Njegovi člani verjamejo, da z ukrepanjem in oblikovanjem raznolikosti gradijo boljšo skupno prihodnost.

Več o projektu najdete na tej povezavi.


4. Milica Ćebić: Noesis

Noesis je umetniška spekulacija v obliki besedila s shemo. Gre za zmožnost posameznika, da razmišlja o podatkih, informacijah in znanju v sodobnosti, ki je zaznamovana z globalizacijo, kapitalizmom, družbenostjo, (moderno) individualnostjo, tehnologijo, teorijo in različnimi umetniškimi praksami. Na vse naštete faktorje vplivata koncepta tehnične eksteriorizacije in transindividuacije. Z novimi raziskavami se ponovno preučuje nevronske strukture, kjer se kažejo omejitve in prepričanje, da jih je zmožno premagati.


5. Mashoni, Oštro: Razkrinkavanje.si

Projekt Razkrinkavanje.si v sodobni poplavi dezinformacij išče karseda objektivno resničnost. Kakovostne informacije so bistvene za ozaveščeno življenje državljank in državljanov. Avtorja sta oblikovalski studio Mashoni in Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, ki v svojem projektu predstavita metode za iskanje lažnih, izkrivljenih ali kako drugače prirejenih informacij.


6. Tomaso Marcolla: Plakat

Marcollovo delo sestavlja zbirka slik, ki našo družbo prikazujejo skozi optiko humorja in satire, pri čemer se avtor osredotoča se na teme iz sodobnega življenja, od katerih so nekatere zelo premišljene in dramatične. Kot satirični karikaturist avtor vsebino svojih risb podvrže ironični, provokativni interpretaciji, pri čemer se izraža z digitalno grafiko in fotografijo.

Več o avtorju in njegovem delu najdete na tej povezavi.


7. SURS: Statistično gledano – razstava ob 75-letnici Statističnega urada

Statistika potrjuje, da je praznovanje rojstnih dni zdravo. Več ko jih praznujemo, dlje živimo. SURS ob praznovanju 75-letnice svojega obstoja predstavlja infografike, ki izrisujejo zanimivosti o Sloveniji in njenih prebivalcih. Zanjo so prejeli priznanje za odlično slovensko oblikovanje Brumen.


8. Ljudje v sodelovanju z Modro zavarovalnico in Domom za starejše Nove Fužine: Lep projekt

Studio Ljudje je povabil skupino starostnikov, da v seriji plakatov pokažejo, kaj dela njihovo življenje lepo. Vsak plakat odraža edinstven vtis avtorja in utrinek življenja, ki ga je vredno živeti. Zbirka je bila v obliki mestnih plakatov razstavljena tudi na ulicah in trgih širom Slovenije ter v spletni galeriji, s pomočjo katere želijo ustvarjalna doživetja omogočiti širši populaciji starostnikov. Vsak glas za najljubšo umetnino znotraj spletne galerije je predstavljal donacijo za Center aktivnosti Fužine, ki starejšim omogoča, da z lastno aktivnostjo in ustvarjalnostjo doprinesejo k večji kakovosti življenja v času po upokojitvi.


9. Alex Gehlen: Sedem klikov

Wikipedija je verjetno največja zbirka skupnega znanja in ena najbolj obiskanih spletnih strani. S svojo edinstveno strukturo povezanih tem in hiperpovezav je tudi popolna začetna lokacija za raziskovanja vsega znanja na spletu. Ustvarjalno raziskovalno orodje Sevenclicks.org je povezano z bazo Wikipedije in želi osvetliti povezave med članki na Wikipediji. Svoje uporabnike pošlje na pot k raziskovanju povezav od ene teme do druge in spodbuja, naj zapustijo očitno pot in najdejo nepričakovane povezave in teme.

Predstavitev je podprl Design Management Network Netherlands.


10. SpeculativeEdu: Omejene prihodnosti

Razstava Omejene prihodnosti, nastala pod okriljem projekta SpeculativeEdu, ki ga financira program Evropske unije Erasmus+, obsega izbor študentskih projektov, ustvarjenih s pomočjo spekulativnega oblikovalskega pristopa, ki obravnava (naše) prihodnosti, vse od lokalnih na mikro ravneh, do vizij, ki se razprostirajo globalno. Projekti razstave Omejene prihodnosti ponujajo konkretne rešitve v obliki mehanizmov, orodij in tehnik delovanja ter nekatere možne scenarije za prihodnost, ki vključujejo podnebne, ekološke in družbene problematike.

Več o projektih najdete na tej povezavi.


11. Franca Formenti, Evelyn Leveghi: Pr(o)vacy

Franca Formenti in Evelyn Leveghi sta ustvarjalki projekta "Pr(o)vacy", t.i. prehranski artivizem, ki raziskuje temi migracij in dostopa do hrane. Na dogodku sta avtorici prek vprašanj izbire in utelešenja hrane predstavili povezavo med eksperimentalnim performansom, kot je bil prvič uprizorjen lani v Vareseju, Italiji, s temo skupnega znanja. Z namenom ozaveščanja sta delili svoje izkušnje, ki povezujejo aktivizem, strateško relacijsko oblikovanje, gospodarstvo in hrano.

Več o projektu najdete na tej povezavi,


12. Akiko Takahashi: Ogrlice iz fižola

Fižol je okusen in lep, pa tudi prijazen do okolja, odraža različne svetovne kulture in je dober za naše zdravje. V primerjavi z mesom pa velja za manj seksi hrano. Akiko Takahashi bi rada na igriv način oglaševala fižol – z oblikovanje ogrlic iz fižola. Njen namen je ljudi opozoriti na to pozabljeno stročnico in jih spodbuditi, da na svojo mizo prinesejo več fižola.

Več o projektu najdete na tej povezavi.


13. Zavetišče za zavržene rastline: Zeleno zatočišče

Zeleno zatočišče je projekt, ki je nastal kot del spremljevalnega programa BIO 26| Skupno znanje. Zatočišče za zapuščene rastline je premaknilo vse svoje varovance v podhod Ajdovščina za čas bienala, kjer so ustvarili vizualni približek deževnega gozda, ki je v večini primerov domovina okrasnih lončnic. Procesni eksperiment je izkoristil dani prostor, pri čemer je z zunanjimi sodelavci in udeleženci vanj vnesel še druge naravne elemente.

Lokacija:

Podhod Ajdovščina, Ljubljana